Dieta jako profilaktyka cukrzycy tematem „Środy z Profilaktyką”

Data publikacji

Dzisiejsza „Środa z Profilaktyką” organizowana przez NFZ poświęcona będzie diecie jako profilaktyce cukrzycy.

  • Cukrzyca jest jedną z najczęściej występujących chorób niezakaźnych.
  • Jest to choroba przewlekła, do której dochodzi w sytuacji, gdy trzustka nie produkuje wystarczającej ilości insuliny lub gdy organizm nie może efektywnie wykorzystać wydzielonej insuliny.
  • Może nam się wydawać, że ograniczamy cukier, ponieważ coraz mniej spożywamy cukru widocznego, kupowanego bezpośrednio w sklepie. Jest to jednak złudne — znacząco zwiększyliśmy spożycie cukru w innych formach, np. w słodkich przekąskach i gotowych potrawach — aż o 12 kg rocznie więcej niż przed dekadą. Dodatkowo chętniej niż kiedyś sięgamy po napoje słodzone cukrem. Jest to najszybsza droga do otyłości
  • Odpowiednia dieta jako profilaktyka cukrzycy:
  1. Czytaj etykiety i zapoznawaj się z tabelami wartości odżywczych.
  2. Cukier ma różne postaci i formy. Dokładnie zapoznaj się z treścią etykiety. Sprawdź skład i szukaj cukru   pod innymi nazwami.
  3. Uważaj na produkty niskotłuszczowe. Jeśli produkt ma zmniejszoną ilość tłuszczu (np. 0%), to w jego miejsce najczęściej wchodzi właśnie cukier.
  4. Uważaj na to, co pijesz! Tylko woda jest bezpieczna kalorycznie. Inne napoje mogą stanowić źródło dodatkowej energii właśnie w postaci cukrów prostych.
  5. Chcesz słodkiego smaku – stawiaj na zdrowsze warianty tj. świeże owoce, niewielkie ilości suszonych owoców, pestki i orzechy.

Ulotka informacyjna
Film informacyjny

Źródło: https://www.facebook.com/akademianfz/photos/a.1598976530164096/3570759292985800/?type=3&theater oraz https://akademia.nfz.gov.pl/wp-content/uploads/2020/05/Ulotka.pdf
Grafika: https://pixabay.com/pl/